Ser to jeden z najważniejszych składników prawdziwego burgera. Pełni rolę spoiwa i nadaje niepowtarzalnego smaku całej kompozycji. Przez lata kucharze eksperymentowali z różnymi rodzajami serów - dzięki temu dziś wiemy, który z nich najlepiej smakuje w tej jedynej w swoim rodzaju kanapce!
Ani za twardy, ani za miękki
Aby ser w burgerze optymalnie spełniał swoją rolę, musi być stosunkowo miękki i łatwo się topić. Zbyt twardy nie zmieniłby swojej konsystencji na gorącej wołowinie, przez co mógłby zbyt intensywnie zaznaczać swoją obecność. Z drugiej strony ser zbyt miękki mógłby stopić się zbyt szybko i wypłynąć spomiędzy składników, zamiast je połączyć.
Znaczenie ma nie tylko twardość, ale też kolor sera. Choć w tym wypadku w grę wchodzi wyłącznie kwestia estetyczna. Najlepsze wrażenie na osobie kosztującej burgera ma ser o głębokiej, żółtej barwie. Jak wiadomo, jemy też oczami, dlatego warto zadbać o smakowity wygląd naszego burgera!
Najlepszy ser do burgerów
Najbardziej znanym i najchętniej wybieranym gatunkiem sera do burgerów jest oczywiście Cheddar - ser typu angielskiego, o żółtopomarańczowej barwie i dość ostrym smaku. Jego wyrazistość doskonale komponuje się z wołowiną. Spopularyzowany przez mieszkańców Wielkiej Brytanii, Cheddar jako składnik burgerów szybko zadomowił się w Stanach Zjednoczonych. W Polsce również jest łatwo dostępny - wielu smakoszy ocenia go jako pierwszy wybór do wołowych burgerów.
Inne typu serów, które swoją konsystencją, miękkością i topliwością idealnie pasują do burgerów, są ser angielski, holenderski i szwajcarsko-holenderski. Trzeba jednak przyznać, że nie zawsze są one pod ręką w każdym osiedlowym sklepie. Czy w takim wypadku można wybrać spośród tradycyjnych dostępnych w Polsce serów, takich jak gouda czy edam? Jak najbardziej! Oba te gatunki pasują do burgera. Wśród innych można wymienić emmentaler, tylżycki, ale też brie, camembert czy coulommiers.
Sięgnij po prosty skład
Szukając sera idealnego, trafiającego w gust Twój i osób, które chcesz uraczyć domowymi burgerami, pamiętaj o jakości wybieranych produktów. Kupuj tylko prawdziwe sery, które mają stosunkowo prosty skład. Wyroby seropodobne nie nadają się do burgerów, dodatkowo mogą zawierać wiele niepotrzebnych substancji i polepszaczy smaku.
W miejscach takich jak Pasibus serwowane się wyłącznie prawdziwe burgery Zielona Góra - z wysokiej jakości serem i składnikami od lokalnych dostawców. To miejsce, do którego z pewnością warto się wybrać, jeśli chcesz posmakować oryginalnego amerykańskiego burgera. Goście tego lokalu często nie mogą się nadziwić, jak wielka jest różnica pomiędzy burgerami z Pasibusa a kanapkami serwowanymi w typowych fast-foodach.
Prawdziwy burger, z prawdziwym serem i wysokiej klasy składnikami to pełnowartościowe, aromatyczne danie, które z powodzeniem może służyć za zdrowy obiad. Zawsze jednak warto zwracać szczególną uwagę na dobór elementów - powinny to być świeże, naturalne produkty. Dzięki temu burger zyska niepowtarzalny smak!
- Zewnętrzny materiał partnerski