Jak wysiać warzywa wiosną na działce, by uzyskać jak najlepsze plony?Wiosna to idealny czas na wysiew warzyw na działce. Wybór odpowiedniego gatunku warzyw może okazać się kluczem do uzyskania doskonałych plonów. Prawidłowy dobór odpowiednich warzyw wpłynie również na jakość i smak warzyw, które uzyskasz. Warto więc poświęcić chwilę na dobre przygotowanie się do wysiewu warzyw wiosną. W naszym poradniku postaramy się przybliżyć Ci kilka podstawowych informacji na temat tego, jakie warzywa wysiewać wiosną, by uzyskać jak najlepsze plony.

Kiedy wysiewać warzywa?

Wysiew warzyw wiosną zaczyna się wraz z nastaniem wiosny, czyli w marcu. Wysiewanie wczesnych odmian warzyw można rozpocząć nawet na przełomie lutego i marca. W przypadku warzyw, które potrzebują długiego okresu wegetacyjnego, jak np. dynia, wysiew należy przesunąć do maja. Wysiewanie wiosenne należy zakończyć w czerwcu. Im dany gatunek warzyw wymaga dłuższego okresu wegetacyjnego, tym jego wysiew należy przesunąć bliżej lata.

Jakie warzywa wysiewać wiosną?

Główne grupy warzyw, które można wysiewać wiosną, to warzywa korzeniowe, liściowe i strączkowe. Do warzyw korzeniowych zalicza się marchew, pietruszkę, seler, buraki, rzodkiew i skorzonery. Warzywa liściowe, jakie możesz wysiać wiosną, to sałata, rukola, kapusta, biała i czerwona, kalafior, kapusta pekińska, jarmuż i cykoria. Do warzyw strączkowych zalicza się fasolę, bob, groch, soczewicę i ciecierzycę. Dodatkowo wiosną możesz wysiać warzywa bulwiaste, takie jak ziemniaki, topinambur, szparagi i słodkie ziemniaki.

Pamiętaj, że przy wysiewie warzyw wiosną istotne jest dobranie właściwej odmiany danego gatunku warzywa. Najlepszym rozwiązaniem jest wysiew odmian o krótkim okresie wegetacji, które będą gotowe do zbioru już latem. Chcąc uzyskać jak najlepsze plony, warto również stosować odpowiednie nawożenie i dbając o właściwą pielęgnację warzyw.