Wiosna to idealny czas na wysiew warzyw na działce. Wybór odpowiedniego gatunku warzyw może okazać się kluczem do uzyskania doskonałych plonów. Prawidłowy dobór odpowiednich warzyw wpłynie również na jakość i smak warzyw, które uzyskasz. Warto więc poświęcić chwilę na dobre przygotowanie się do wysiewu warzyw wiosną. W naszym poradniku postaramy się przybliżyć Ci kilka podstawowych informacji na temat tego, jakie warzywa wysiewać wiosną, by uzyskać jak najlepsze plony.
Kiedy wysiewać warzywa?
Wysiew warzyw wiosną zaczyna się wraz z nastaniem wiosny, czyli w marcu. Wysiewanie wczesnych odmian warzyw można rozpocząć nawet na przełomie lutego i marca. W przypadku warzyw, które potrzebują długiego okresu wegetacyjnego, jak np. dynia, wysiew należy przesunąć do maja. Wysiewanie wiosenne należy zakończyć w czerwcu. Im dany gatunek warzyw wymaga dłuższego okresu wegetacyjnego, tym jego wysiew należy przesunąć bliżej lata.
Jakie warzywa wysiewać wiosną?
Główne grupy warzyw, które można wysiewać wiosną, to warzywa korzeniowe, liściowe i strączkowe. Do warzyw korzeniowych zalicza się marchew, pietruszkę, seler, buraki, rzodkiew i skorzonery. Warzywa liściowe, jakie możesz wysiać wiosną, to sałata, rukola, kapusta, biała i czerwona, kalafior, kapusta pekińska, jarmuż i cykoria. Do warzyw strączkowych zalicza się fasolę, bob, groch, soczewicę i ciecierzycę. Dodatkowo wiosną możesz wysiać warzywa bulwiaste, takie jak ziemniaki, topinambur, szparagi i słodkie ziemniaki.
Pamiętaj, że przy wysiewie warzyw wiosną istotne jest dobranie właściwej odmiany danego gatunku warzywa. Najlepszym rozwiązaniem jest wysiew odmian o krótkim okresie wegetacji, które będą gotowe do zbioru już latem. Chcąc uzyskać jak najlepsze plony, warto również stosować odpowiednie nawożenie i dbając o właściwą pielęgnację warzyw.
- Super User